Volstrup Rullegræs
  • BESTILLING
    Ingen vare(r) i kurven - bestil her Vare(r) i kurven - køb nu
Undgå Gåsebiller
Undgå gåsebiller
  • Gåsebille
  • gåsebille larve
  • gåsebille fanget
  • stær spiser gåsebiller
  • nematoder mod gåsebiller
    nematoder
Volstrup Rulegræs billeder

Hvad kan man gøre ved gåsebiller, og hvordan forebygger man

Hos Volstrup rullegræs, holder vi skarpt øje med græsset, og vi har aldrig oplevet angreb af gåsebiller i en nylagt græsplæne.
Herunder giver vi dig en guide i hvordan du efterfølgende opdager, og undgår gåsebiller.

Finder du nogle få larver, er det ikke nødvendigvis ensbetydende med en ødelagt græsplæne.

Gåsebiller når det er et problem

Har du haft en sværm af gåsebiller på græsplænen i starten af juni, vil du med garanti finde larver i jorden 3-5 uger senere.

Gåsebiller er let genkendelige med deres kobber farvede vinger og grønlige skær.

Larverne er hvide med et brunt hovede og 3 par ben lige efter hovedet. Er du i tvivl om omfanget af dit problem, så kan du grave et stykke på ca. 30 x 30 cm i plænen, hvis du finder mere end 6 larver i prøven, er chancen for at din plæne tager skade, rimelig stor.

Gåsebiller dukker op fra jorden, når de varme sommerdage begynder, som regel i starten af juni måned. Indenfor et døgn, parrer de sig og hunnerne graver sig ned og lægger æg.

Voksne gåsebiller lever af mindre planter og blade, og gør næsten aldrig skade, egentlig er det gåsebillernes larve, der er synderen når din græsplæne får grimme brune pletter, larverne fra gåsebiller spiser nemlig græssets rødder, og det gør de det meste af sommeren og helt indtil oktober hvor de ”går i hi”. De nye biller udklækkes i maj året efter.

Gåsebiller og deres larver har det rigtig godt med luftig sandet jord og især hvor jorden bliver hurtig tør.

Stærke græsrødder bliver ikke så let angrebet af larverne i de første 2 levestadier, det gør dog svage eller nye græsrødder, i 3 levestadie spiser gåsebille larverne ALLE græsrødder, og gnaver dem helt af. Derfor ser du først den egentlige skade på græsset i sensommeren hvor græsset dør.

 

Trikket til forebyggelse.

Gåsebiller er ikke glade for fugtig jord, og løsningen er kompost eller topdressing som forbedrer jordens evne til at holde på vandet. Effekten af jordforbedring ses dog først efterfølgende år, da det er hunnerne under æglægningen som vælger din plæne til eller fra. Er der forpubbede larver fra forrige år, klækkes billerne om jorden er fugtig eller ej.

 

Inviter gæster.

Sæt stærekasser op i foråret inden redebygningen begynder i marts, og kryds fingre for de er sultne efter labre larver som klækkes først til sidst i juni, afhængig af jordens temperatur.

 

Er skaden sket, og er den slem.

Det kan være de forebyggende metoder endnu ikke har fået fat, og invasionen af gåsebille larver er meget slem, så kan du købe et middel til vanding af plænen.

Midler som for eksempel Nemagreen, indeholder nematoder som er små orme der angriber gåsebillernes larver. Muldjord indeholder naturligt nematoder, men normalt ikke nok til at klare et stort angreb af gåsebiller. Nematoder er dog ikke jordens billigste løsning og er kun virksom når jordtemperaturen er over 15 grader.

Nematoder skader ikke græsset eller planter, og de breder sig selv efterhånden som gåsebille larverne dør.
Larver som er angrebet af nematoder bliver røde.
Nematoder kan dog kun overleve hvis jorden holdes fugtig og skal vandes hver anden dag hvis ikke det regner.

 

Tips

Har du allerede en invasion, kan du lokke gåsebillerne med en dyb hvid tallerken fyldt med vand, og gerne flere forskellige steder på plænen. Så drukner de, og samtidig leverer du et festmåltid til fuglene. Du kan endda være så heldig at få besøg af stæren, som også spiser af larverne.

Volstrup Rulegræs billede